Kraljica Margo/La Reine Margot – Priča o filmu

La Reine Margot (sh. Kraljica Margot) je francuskoitalijanskonjemački historijski film snimljen 1994. godine u režiji Patricea Chéreaua. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Alexandrea Dumasa Oca, odnosno remake istoimenog filma iz 1954. godine. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Isabelle Adjani, je Margaret od Valois, francuska princeza koju njena majka, katolička kraljica Catherine de Medici (koju tumači Virna Lisi), godine 1572. namjerava udati za hugenotskog (protestantskog kralja Henrija III od Navarre (koga tumači Daniel Auteuil) u nastojanju da se na taj način postigne nacionalno pomirenje i zaustave višedecenijski vjerski ratovi. Radnja prikazuje kako te planove poremeti krvava Bartolomejska noć, ali i Margotina strastvena veza sa protestantskim plemićem La Môleom (koga glumi Vincent Perez).

La Reine Margot, koji je u vrijeme premijere na Kanskom festivalu predstavljao jedan od najskupljih i najambicioznijih ostvarenja evropska kinematografije, izazvao je veliku pažnju zbog eksplicitnih prikaza incesta i drugih seksualnih izopačenosti među historijskim likovima, ali još više zbog izuzetno brutalnog, krvavog i dotada nezapamćeno realističnog prikaza jednog od najzloglasnijih pokolja u historiji. Film se snimao u vrijeme još aktualnog rata u Bosni i Hercegovini, te je u dijelu kritike shvaćen kao alegorija na tada aktualne događaje, odnosno komentar na etničko čišćenje i masovne pokolje motivirane etničkom i vjerskom mržnjom. Tome je dosta pridonio i istoimeni soundtrack bosanskog muzičara Gorana Bregovića inspiriran narodnom muzikom sa područja bivše Jugoslavije. La Reine Margot je na Kanskom festivalu nagrađena posebnom nagradom žirija.

Film danas, međutim, nije dostupan u originalnom obliku, jer je hollywoodski studio Miramax prilikom ugovaranja američke distribucije inzistirao da se iz njega isijeku scene u trajanju od oko 21 minut.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *