Booka počinje sa Zagajevskim

ZIMSKI SALON KNJIGE OD 4. DO 14. MARTA

Booka počinje sa Zagajevskim Slavni poljski pjesnik i esejista prirodno upotpunjava niz velikana svjetske pera koji su dosad dobili prizna „Književni plamen”

Ovogodišnji Zimski salon knjige Booka 2019 počinje 4. marta svečanim uručenjem nagrade „Književni plamen” slavnom poljskom piscu i esejisit Adamu Zagajevskom, u sali Milienijum u Poslovnom centru „Mol of Montenegro”, saopšte je juče na konferenciji za novinare upriličenoj ovim povodom. Ugledno priznanje su utemeljili prvi lauret, nobelovac Mario Vargas Ljosa i izdavačka kuća „Nova knjiga”. Kako je najavila Aldijana Ramović, pi-ar menadžer „Nove knjige”, našoj čitalačkoj publici će se predstaviti i neki od najpoznačijnijih autora iz Crne Gore i regiona. Gost Zimskog salona knjige biće i ovogodišnji dobirnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, potom Laslo Blašković, književni kritičar Gojko Božović, dok će našu književnu scenu predstaviti prof. dr Siniša Jelušić i Marinko Vorgić, koji će promovisati svoje nove knjige.
O dobitniku nagrade „Književni plamen” govorila je članica žirija prof. dr Sonja Tomović Šundić. Ona je naglasila da se žiri, koji čine još i Mario Vargas Ljosa – predsjednik, prof. dr Aleksandar Jerkov, prof. dr Siniša Jelušić i izdavač Predrag Uljarević, rukovodio prije svega estetskim kriterijumima „pronalazeći u književnom izrazu, posebno poetskom, visoke estetske domete, a polazeći od shvatanja da ono što je estetski vrijedno istovremeno je i moralno dobro i istinito”.
– U tom trojedinstvu lijepog, istinitog i dobrog u kome se kreće književni svijet Zagajevskog, prepoznali smo da je ovaj poljski pisac na originalan način iskazao važne poruke za vrijeme u kojem živimo. On je pjesnik koji snagom svoje poetske riječi i estetskim kvalitetima zavređuje ovu nagradu, a sa druge strane svojim pjesničkim i moralnim vrijednostima je angažovani umjetnik koji svedoči da je umjetnost savjest vremena – kazala je, između ostalog, Tomović Šundić.
Ljubiteljima pisane riječi, izdavačima i autorima poželjela je dobrodošlicu i Jelena Laketić pi-ar menadžer PS „Mol of Montenegro” i hotela „Ramada”. S.Ć.


Popusti i gosti
Ljubitelji književnosti imaće priliku na ovogodišnjem salonu da kupuju knjige i do 50 odsto jeftinije, nego u knjižarama, najavila je Ramović. Domaću izdavačku produkciju tokom desetodnevnog salona predstavljaće pored „Nove knjige i Unireks” CID i „Lego”. Izdavačku produkciju Srbije predstavljaće „Arhipelag”, „Laguna”, „Vulkan” i „Clio”, Hrvatske „Konektum” i „Leokomerc”, a BiH „Šahimspahić”. Štandovi će biti smješteni na prvom spratu PC „Mol of Montenegro”.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *