GLUMICE RADA ĐURIČIN I VJERA MUJOVIĆ PODGORIČANIMA DONIJELE PRIČU O MALOJ CRNOJ HALJINI ŠANEL

Koko je ženama donijela slobodu i mogućnost da se same izdržavaju

„Mala crna haljina” je rijetko glumački usklađena igra, u kojoj je Koko prikazana kao u ogledalu – u svojim zrelim danima, pred smrt, i danima u kojima je disala i živjela punim plućima, igra u kojoj se minuciozno prikazuje stara istina – da smo sami sebi ujedno i najveći prijatelji i neprijatelji

Kao ukrštena latinična slova „C”, zaštitni znak je ikone mode, ikone stila velikog dijela 20. vijeka, tako su na sceni Dodest KIC-a „Budo Tomović” glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović podgoričkoj publici ispričale priču o čuvenoj Koko Šanel. No, predstava „Mala crna haljina”, nije bila puka dokumentaristička storija o ljubavima i ljubavnicima Koko, njenim usponima i padovima, njenim sumnjama, patnjama, nedosanjanim snovima djevojčice i žene, njenim razmišljanjima… Ne, to je bila rijetko glumački usklađena igra, u kojoj je Koko prikazana kao u ogledalu – u svojim zrelim danima, pred smrt, i danima u kojima je disala i živjela punim plućima, igra u kojoj se minuciozno prikazuje stara istina – da smo sami sebi ujedno i najveći prijatelji i neprijatelji, a da je samoća, često okrutnija i teža i od bolesti, društvenih osuda, starosti. Uostalom, samoća prati one koji su na tronu, jer oni ispod ih ne razumiju, i često ne prihvataju. Predvoditi nešto, biti prvi u nečemu, ili još bolje – svojim djelima učiniti da se dese velike ili male revolucije, uopšte ne mora da znači da će vam donijeti ljubav i razumijevanje, iako će vam sigurno donijeti slavu. Istovremeno, donosi to pravo i svakome da pokuša da vas skine sa trona spletkareći i šireći neistine o vama. I tjera i vas da se uvučete u tu igru istine i laži, gdje je sve moguće i ništa nije izvjesno, već ono što se očekuje ili traži od vas…

Predstava „Mala crna haljina” autorsko je djelo Vjere Mujović, a režiju potpisuje Nataša Radulović. Kostim je kreirao Igor Todorović, muziku je komponovao Rade Radivojević. Ovo je prva predstava kod nas o velikoj francuskoj kreatorki, i u Dodest je privukla izuzetno veliki broj gledalaca, koji je izuzetno toplo pozdravio glumice koje su istom toplinom i uzvratile. Izvođenje je bilo rasprodato unaprijed. Posebna emocija, kako je navela na kraju Đuričin, naravno obuzela je Vjeru Mujović koja je komad izvodila u svom rodnom gradu. Ovo je već njihov treći zajednički projekat, i kako kaže Mujovićeva, dugo se „kuvala” u njoj ideja da ovu priču stavi na scenu, a da ne bude monodrama. A, zašto je Koko Šanel bitna, Vjera Mujović ističe da je to činjenica da je ona oslobodila žene.

– Šanel je ženama dala slobodu, ona se borila da žene ne budu izdržavana bića, da ne budu sponzoruše. Borila se da se pojednostavi modu, ona je protiv potrošačkog mentaliteta, jer govorila je – „imam dva kostima i uvijek sam dobro obučena”, ili „imam haljinu koja je stara deset godina, stara odjeća kao stari prijatelji, ja sam protiv mode koja brzo prolazi”. Poručuje nam da ne idemo po šoping centrima, da provodimo sate u buci, naročito s djecom, već da idemo u prirodu. Potrebno je da sve bude jako udobno i jednostavno. Nije voljela ekscentričnost, već isticala da sve treba biti jednostavno. Donijela je to skrativši dužinu haljine i štikle, izbacila korsete. Borila se da žene rade, da uzmu sudbinu u svoje ruke i da to zasluže svojim radom, da ne zavise od muškaraca, da ne čekaju da ih muškarac izabere. Pritom, ako im se ne dopada – što je trebalo, da cijeli život budu nesrećne? – kaže Mujovićeva.

Dodest u kojem je nekad često boravila, kao i u nekadašnjem Domu omladine, kaže Vjera, doživljava kao svoju kuću, pa je ovo zato bila prilika i da oživi neka sjećanja na djetinjstvo. Izvođenje je zato bilo „prosto je toplije i ljepše”, dodaje ona.

O Koko Šanel se puno zna, ali njen život i dan danas ne prestaje da intrigira javnost. O njoj je napravljeno šest igranih filmova, nebrojeno mjuzikala i predstava u svijetu, balet u Salcburgu, monodrama Vasiljeva u Moskvi.

Ž.J.


Iako nije uvijek poželjno, ja sam uvijek početnica
Rada Đuričin ističe veliko zadovoljstvo činjenicom da može igrati sa Vjerom Mujović. Iako su različite generacije, dodaje, sticajem okolnosti postale su prijateljice, što sigurno doprinosi i igranju na sceni. Posebno je raduje što prijateljstvo traje i ne nailazi na takozvane „neprempostive generacijske jazove”.

– Vjera mi je izuzetno značajna podrška, potpuno smo ravnopravne i ni u jednom momentu nemam osjećaj da je moje iskustvo tako značajno i veliko da mora prevagnuti. Naprotiv, ja sam uvijek početnica. Takva mi je priroda, a to ima i loše i dobre strane. No, u svakom slučaju lijepo je za druženje – kaže Đuričin, napominjući da zna koliko je ovo izvođenje bilo bitno Vjeri.

”Koko Šanel nije voljela ekscentričnost, već isticala da sve treba biti jednostavno”

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *