Promocija knjige “Štulić: biografija, Hrvoja Horvata” – Džoni Štulić je otišao na vreme

U UK Stari grad večeras je održana prva srpska promocija romana Štulić:biografija, Hrvoja Horvata, rok kritičara i novinara iz Zagreba.

Autor knjige Hrvoje Horvat rekao je da je „Štulić sjajan i kompletan autor, koji je ostavio strahovit uticaj na Jugoslovensku scenu.“

„Hteo sam što objektivnije, hronološki govoriti o njegovom putu. Štulić o knjizi misli sve najgore, što je njegovo potpuno pravo. Ja sam samo pristojno pokušao da kažem šta mislim“, istakao je Horvat.

Upitan da li se scena može oporaviti nakon odlaska takvog velikana poput Džonija Štulića, novinar i muzički kritičar Petar Peca Popović rekao je da se „svaka scena može oporaviti ako se pojavi autor sa kičmom“.

„Svaka generacija treba da otkrije nekoga ko joj je važan, kao što su mojoj generaciji bili važni Dado Topić, Bregović, Štulić i ostali“, istakao je Popović.

Novinar i muzički kritičar Petar Janjatović ocenio je da je „Fantom slobode kičma ove knjige, ali da je ova sistematičnije napisana“ i dodao da je Horvat dosta teoretski ušao u knjigu, pa kasnije nastavio biografski“.

Komentarišući Džonija Štulića on kaže da  su „njegov razbarušen stil i unikatnost  neuporedivi“, kao i da „protok vremena nije oštetio njegove pesme“.

„Mi oficirska deca, mi smo deca slučajnosti“, ocenio je novinar Teofil Pančić. On je istakao kako su i obojica slučajno rođeni u Skoplju, ali da ne poznaje lično Štulića.

„Čitava priča jugoslovenskog novog talasa je za mene generacijska, a Azra tu ima svoj specifičan udeo“, naglasio je Pančić.

On je ocenio da je Džoni Štulić otišao na vreme.

„Otišao je jer više nije imao šta da kaže. Njegov odlazak je konstruisao mit o spasiocu, koji treba da se vrati i da uvede rajsko stanje“, zaključio je Pančić.

Foto: Vojislav Stojisavljević

https://www.danas.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *