Od Lana Ginsberga do Silvije Plat – Zavirite u svjetove pisaca

Predstavljamo vam listu filmova koji prikazuju živote poznatih književnika i književnica – od Alena Ginsberga do Silvije Plat

Pisanje knjiga je mnogo toga, ali često nije baš dramatično, pa je zanimljivo koliko ima filmova o piscima. Poznatim i manje poznatim, istorijskim, stvarnim i nestvarnim, propalim i uspješnim. Često su njihovi neobični životi ono što nam privlači pažnju, čak i više od samog kreativnog procesa. Onlajn magazin “Bookstr” napravio je listu od devet filmova koji gledaocima omogućavaju da zavire u svjetove poznatih pisaca i opisuju njihove živote ili bar određene periode u karijeri, trenutke kada su neka djela nastajala.

The End of the Tour (2015)

Ovaj film iz 2015. predstavlja adaptaciju memoara Dejvida Lipskog objavljenih pod nazivom „Although of Course You End up Becoming Yourself… A Road Trip With David Foster Wallace“. Lipski je 1996. proveo pet dana sa čuvenim piscem Dejvidom Fosterom Valasom intervjuišući ga za časopis „Roling Stoun“, a ovo je prvi film posvećen njemu. Vrlo intimna, karakterna drama sa Džejsonom Sigelom i Džesijem Ajzenbergom u glavnim ulogama, na pravi način odaje počast samom činu pisanja, nudeći gledaocima vrlo pronicljiva zapažanja o ljudskoj prirodi.

The Diving Bell and the Butterfly (2007)

Džulijan Šnabel dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za svoju nezaboravnu ekranizaciju veoma inspirativne priče Žana-Dominika Bobija koji se borio sa posljedicama teškog moždanog udara u četrdeset trećoj godini. Nekadašnji urednik francuske modne biblije, časopisa „Elle“, nakon moždanog udara ostaje fizički potpuno paralisan, ali mentalno potpuno zdrav. Bobi, kojeg u filmu tumači Metju Almarik, insistira da napiše roman o svom iskustvu, uprkos činjenici da je bio u stanju samo da trepće lijevim okom. To je i uradio uz pomoć svoje krajnje posvećene njegovateljice. Ovo je priča o čovjeku koji je prkosio svemu što mu se ispriječilo na putu i nastavio život bez obzira na drastične fizičke nedostatke.

Howl (2010)

Džejms Franko tumači ulogu pjesnika Alena Ginsberga, pripadnika Bit generacije, u filmu koji rekonstruiše period kada je pisao svoju najpoznatiju epsku poemu i kada je doživio promjenu svijesti. Scenario i režiju potpisuju Rob Epstajn i Džefri Fridman. Ovaj film iz 2010. vjerno prikazuje suđenje Ginsbergu iz 1957, optuženom za razvrat i istovremeno pokušava da oživi određene odlomke iz poeme „Urlik“.

Finding Neverland (2004)

Ova istorijsko-fantastična drama iz 2004. predstavlja vrlo slobodnu interpretaciju života škotskog dramaturga Džejmsa Metjua Barija i njegovog odnosa prema jednoj mladoj udovici i njenoj djeci koji ga je inspirisao da napiše dramu „Petar Pan, dječak koji nije želio da odraste“. Film je režirao Mark Forster, a glavne uloge tumače Džoni Dep i Kejt Vinslet, koji uspijevaju da izuzetno šarmantnom izvjedbom dočaraju bogatstvo njegove mašte.

Angela’s Ashes (1999)

Zasnovan na istoimenoj bestseler autobiografiji Frenka Mekorta, film prikazuje turobnu i na trenutke srceparajuću priču o irskoj katoličkoj porodici iz Limerika. Priču pratimo iz perspektive petogodišnjeg Frenka koji se sa svojom porodicom tridesetih godina 20. vijeka, u potrazi za boljim životom, doseljava u Bruklin, gdje se suočava sa još dužom i težom borbom od one koju su ostavili za sobom u Irskoj.

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Ovaj kultni klasik iz 1998. u režiji Terija Gilijama, sa Džonijem Depom i Benisiom del Torom u glavnim ulogama prikazuje krajnje neobične likove koje je osmislio Hanter S. Tompson. Oni jurišaju ka “Gradu grijeha”, naoružani koferom prepunim narkotika u nadi da će uraditi reportažu o trci motociklista. Sličnost između njih dvojice i Tompsona je u tome što su svi tipični predstavnici gonzo-novinarstva – krajnje subjektivni, ne prave razliku između činjenica i fikcije. Zanimljiva činjenica: Tompson je lično obrijao glavu Džoniju Depu za ovu ulogu. Kakva čast.

Sylvia (2003)

Iako nam je Gvinet Paltrou priuštila briljantnu izvjedbu, ovaj film ne pruža dublji uvid u opus Silvije Plat. Umjesto toga, priča se prvenstveno bavi njenim odnosom prema suprugu Tedu Hjuzu, kojeg tumači Denijel Krejg. Priča prati njihovu ljubav, od samog početka na Kembridž univerzitetu, pedesetih godina 20. vijeka, a završava se njenim tragičnim samoubistvom nakon što se sa djecom vratila u Englesku.

The Hours (2002)

Film „Sati“ donosi priču o tome kako roman Virdžinije Vulf iz 1925. godine „Gospođa Dalovej“ utiče na tri generacije žena. Nikol Kidman tumači ulogu Virdžinije Vulf dvadesetih godina 20. vijeka. Džulijen Mur igra ulogu nesrećne žene koja tokom pedesetih godina čita ovaj roman, a Meril Strip je otjelotvorenje same gospođe Dalovej s početka 21. vijeka, žene koja se bori da izbalansira svoj unutrašnji život sa spoljašnjim svijetom.

Bright Star (2009)

Ova britanska drama dokumentuje posljednje tri godine života romantičarskog pjesnika Džona Kitsa, prije nego što je preminuo od tuberkuloze u dvadeset petoj godini života. U tom periodu pjesnik je bio zaljubljen u Feni Bron, koja se pojavljuje u njegovim pjesmama i kojoj je napisao veliki broj ljubavnih pisama.

Džoni Dep u ulozi Hantera S. Tompsona u filmu “Paranoja u Las Vegasu” (Foto: Screenshot/YouTube)

https://www.vijesti.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *