Roman Polanski tužio Akademiju koja dodjeljuje Oskare

Akademija koja dodeljuje prestižne Oskare moraće da na sud pošto je tužbu protiv te institucije podneo francusko-poljski reditelj Roman Polanski koji je isključen iz Akademije pre godinu dana usred pokreta protiv seksualnog zlostavljanja „Me Too“.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka je 3. maja 2018. godine saopštila da iz članstva isključuje Polanskog kao i Bila Kozbija, pošto su obojica optuženi za seksualna zlostavljanja.

Akademija je tada opravdala svoju odluku da želi novi kodeks ponašanja posle izbijanja seksualnog skandala sa holivudskim producentom Harvijem Vajnstajnom.

Advokati Polanskog izjavili su da je reditelj u subotu podneo tužbu u kojoj se navodi da je pre odluke koja mu je putem pošte upućena sa naznakom da odmah stupa na snagu, trebalo da prethodi „razumno objašnjenje“ za takvu meru i da se reditelju pruži prilika da iznese svoj stav o tome.

Reditelja kultnih ostvarenja „Tesa“, „Pijanista“ i „Rozmarina beba“, dobitnika brojnih nagrada širom sveta, među kojima Oskar za najbolju režiju za „Pijanistu“, i dalje goni američko pravosuđe zbog optužbi da je navodno silovao maloletnicu 1977. godine.

Foto: Wikipedia – Georges Biard

https://www.danas.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *