Studengora/Cold Mountain – Priča o filmu

Studengora (eng. Cold Mountain) je film redatelja Anthony Minghella zasnovan na noveli istoimenog naziva Charlesa Fraziera. Iako je radnja filma smještena u Okrugu Haywood, Sjeverna Karolina, film je većinom snimljen na području Transilvanije, regiji Rumunjske.

Sinopsis

W.P. Inman je mladi vojnik, koji upoznaje Adu, zaljubi se u nju, no odnos im se pogorša nakon što on krene u rat. Nakon bezbroj bitaka i gubitaka prijatelja, i vidjevši da Jug gubi, Inmanu dojadi stanje rata, te se pješke zaputi prema Hladnoj planini (Cold Mountain), u području Sjeverne Karoline i prema ženi koju voli. No, Ada je gradska žena koja se nedavno preselila na ruralnu farmu gdje je nedavno umro njen otac, i pokušava sačuvati farmu od propasti zajedno s Ruby, jer su svi muškarci u ratu. Ada i Ruby imaju i susrete s muškarcima, koji nisu otišli u rat, već su ostali u svojoj zemlji, te sada hvataju ratne dezertere za vojsku. S tim će muškarcima i sam Inman imati problema.

Glumačka ekipa
Zanimljivosti

W. P. Inman (njegovo puno ime jest William Pinkney, iako to nikad nije spomenuto u filmu) je bila autentična osoba iz Hladne planine koja je služila konfederacijskoj vojsci, iz koje je dezertirao dvaput, i najvjerojatnije je pokopan na lokalnom groblju. Njegovi budući naraštaji i dalje žive na tim područjima.

Nagrade

Glumica Renee Zellweger je osvojila nagradu Oscar za najbolju sporednu glumicu.

Osim toga film je bio nominiran za Oscare, no nagrade nije dobio:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Cold_Mountain_(film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *