Premijera filma o Vladi Divljanu: „Nebeska tema“ u slavu vječitog dječaka

FILM “Nebeska tema”, reditelja Mladena Matičevića, posvećen životu i karijeri legendarnog Vlade Divljana (1958-2015), nekadašnjeg vođe „Idola“ i, kasnije, priznatog solo umetnika, premijerno je prikazan u petak uveče, na njegov 61. rođendan

FILM “Nebeska tema”, reditelja Mladena Matičevića, posvećen životu i karijeri legendarnog Vlade Divljana (1958-2015),nekadašnjeg vođe „Idola“ i, kasnije, priznatog solo umetnika, premijerno je prikazan u petak uveče, na njegov 61. rođendan, u rasprodatom beogradskom Centru “Sava”, uz prisustvo mnogih prijatelja prerano preminulog muzičara koji su učestvovali u ovom ostvarenju i na kraju se poklonili publici, ali i brojnih drugih ličnosti iz javnog života.

U ovom 108 minuta dugom dokumentarcu sa igranim elementima koji je probudio emocije svih prisutnih u dvorani, pojavljuju se Darko Rundek, Momčilo Bajagić, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Srđan Gojković Gile i mnogi drugi Divljanovi prijatelji i kolege, kao i udovica Dina, ćerka poznatog voditelja Dejana Đurovića, i Vladini sinovi Stevan i Pavle. Najlepše pesme „večitog dečaka“ domaće muzike su u filmu zablistale u novim verzijama, pa tako Bajaga peva “Rusiju”, Gile “Ona to zna”… Snimanje ovog ostvarenja je potrajalo, a uspešno je završeno zahvaljujući uspešnoj kampanji za finansiranje putem platforme “Indigogo”. Za 60 dana, novčanu podršku je pružilo 518 ljudi iz 40 zemalja, i na taj način je skupljeno 41.662 dolara.

Premijeru, između ostalih, nije propustio Miša Aleksić, basista „Riblje čorbe“:

-Vlada je bio urbani lik, genijalac – biranim rečima je za „Novosti“ pričao Aleksić. – Ne znam čoveka koji ga nije obožavao – što zbog njegovog umetničkog rada, što zbog njega samog, kao čoveka. Bio je sjajan momak, odličan muzičar. Teško mi je i da govorim zbog toga što je tako mlad otišao.

Žika MilenkoviĆ i Srđan Gojković Gile
foto: N. Fifić

Voditeljka Dubravka Marković afirmisala se upravo u doba novog talasa, gde su „Idoli“, sa Divljanom na čelu, bili među rodonačelnicima.

-Uzbuđena sam i veoma srećna što je Mladen napravio film o Vladi – rekla je za naš list Markovićeva. – Mislim da je to čovek koji je obeležio jedno vreme na našim prostorima. Prerano je otišao, i zaslužio je da se svi sećamo njegove muzike.

Zdenko Kolar
foto: N. Fifić

Novinar i nekadašnji član pank benda „Urbana gerila“ Branko Rosić istakao je, pred projekciju, da jedva čeka da vidi film.

-Kada sam gledao prošlogodišnji koncert posvećen njemu, takođe u Centru „Sava“, pomislio sam – kakav je to hitmejker bio – uz uzdah će za Novosti“ Rosić. – Mogao je, od jednostavne stvari kao što je ljubav, da napravi umetnost i vanvremenske hitove. Ne sećam se boljeg pop „songrajtera“ u istoriji jugoslovenske muzike.

Dušan Kojić Koja, Disciplina Kičme
foto: N. Fifić

“Nebeska tema” će tokom maja i juna biti prikazivana u Beogradu. Naredna projekcija je 16. maja (20:00) u “Kombank dvorani”.

Ljubivoje Ršumović sa ženom
foto: N. Fifić

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *