Vikinzi/The Vikings – Priča o filmu

The Vikings (sh. Vikinzi) je američki pustolovno-historijski film snimljen 1958. u režiji Richarda Fleischera. Predstavlja adaptaciju romana The Viking američkog pisca Edisona Marshalla koji se, pak, temeljio na drevnoj nordijskoj sagi Ragnarssona þáttr (Priča o Ragnarovim sinovima). Radnja je smještena u Norvešku u ranom srednjem vijeku, a protagonisti su vikinški princ Einar (čiji lik tumači Kirk Douglas) i njegov rob Erik (koga tumači Tony Curtis), koji je ustvari Einarov polubrat i legitimni nasljednik northumbrijskog prijestolja u današnjoj Engleskoj, a čiji će odnos zakomplicirati suparništvo oko engleske princeze Morgane (čiji lik tumači Janet Leigh). Snimanje se odvijalo na lokacijama u Norveškoj i nizu zapadnoevropskih država, pri čemu su velike probleme stvarale loše vremenske prilike, ali i sukobi Douglasa sa režiserom Fleischerom. Usprkos toga, kada je film došao u kino-dvorane, imao je veliki uspjeh kod publike. Kritici se, pak, izuzetno dopala fotografija Jacka Cardiffa, kao i vješto kombiniranje spektakularne akcije sa kompliciranim zapletom. The Vikings je sljedeće godine potakao snimanje kratkotrajne TV-serije Tales of the Vikings, a tokom sljedećih nekoliko gdoina još dva filma slične tematike – italijanski Eric the Conqueror iz 1961. godine i američko-jugoslavenski The Long Ships iz 1964. godine, koji je režirao sam Cardiff.

Uloge

Casting

Ernest Borgnine u filmu tumači lik Ragnara, oca Einara, lika koji u filmu tumači Kirk Douglas. Borgnine je u stvarnom životu bio dva mjeseca mlađi od Douglasa.

The Vikings je bio treći od pet filmova u kome su zajedno nastupili Tony Curtis i Janet Leigh tokom 11 godina trajanja braka.

https://sh.wikipedia.org/wiki/The_Vikings_(film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *