Muzej Prado – Umjetnost koja čisti dušu

Muzej Prado u Madridu, španska nacionalna riznica, ove godine proslavlja dva veka od osnivanja. Pod krovom neoklasičnog zdanja, u centru prestonice, čuvaju se remek-dela Velaskeza, Goje…

JEDAN od najvećih i najposećenijih muzeja u svetu, koji ove godine slavi dva veka postojanja, madridski Prado, dobio je ime po istoimenom parku u centru španske prestonice… Osnovan 19. novembra 1819, kada ga je Ferdinand Sedmi inaugurisao u Kraljevski Muzej slikarstva i skulpture. U svojoj prvoj kolekciji imao je 311 umetničkih dela, pretežno domaćih autora, koja su do tada pripadala dvorskoj zbirci.

Blago koje čuva španski nacionalni muzej do danas je toliko naraslo da ovu riznicu dela najvećih svetskih likovnih stvaralaca čini 8.200 crteža, 7.600 slika, 4.800 grafika i 1.000 skulptura. U muzeju se čuvaju i dela koja pripadaju primenjenim umetnostima, kao i istorijski dokumenti. Stalnu postavku trenutno čini 1.150 artefakata.

Iz godine u godinu raste i broj posetilaca zdanja, koje je u neoklasičnom stilu projektovao Huan de Viljanueva, a sagrađeno je između 1785. i 1819. Prošle sezona ta cifra bila je veća od 3,6 miliona ljubitelja umetnosti.

Mnogo je remek-dela evropske i španske umetnosti koja su doprinela slavi Prada. Među najčuvenijima je slika Dijega Velaskeza Las meninas. U Pradu se izlažu čak 152 platna sa potpisom Franciska Goje, među kojima su i “2. maj” i “3. maj”, ali i “Gola Maja”. U ovoj kolekciji čuva se i triptih Hijeronimusa Boša “Vrt zemaljskih uživanja”, kao i “Tri gracije” Petera Paula Rubensa. Tu su i neprolazni radovi El Greka, Ticijana…

Ali i Pikasa, čiju je misao, da “umetnost sa duše spira prašinu svakodnevice”, muzej preuzeo za moto obeležavanja dvestogodišnjice (u spotu koji prati kampanju jubileja izgovara je Džeremi Ajrons). Slavlje je otpočelo još krajem prošle godine, kada je u novembru otvorena izložba “Museo del Prado 1819-2019. – mesto sećanja”. Postavka kojom je predstavljen širok pogled na istoriju ove kulturne institucije, ujedno je i najveća u čast jubileja i trajaće do 3. oktobra.

GOJINI CRTEŽI NA sam dan dvestote godišnjice, 19. novembra, biće otvorena izložba Gojinih crteža, iz kolekcije Prada, ali i privatnih zbirki širom sveta. Oko stotinu radova na papiru čini svojevrstan presek njegove karijere, pa će se tu naći i rani crteži iz “Italijanskog skicen bloka”, kao i oni koji su činili album iz Bordoa.

Uz ovu, u Pradu su u toku još tri rođendanske izložbe, organizovane uz pomoć više svetskih muzeja. Tako od 28. maja do 15. septembra, traje postavka “Fra Anđeliko i razvoj renesanse u Firenci”. Ona prikazuje dela rane renesanse, a centralno mesto zauzima, za ovu priliku restaurirana slika Fra Anđelika “Blagovesti”, dok se u madridskom muzeju prvi put izlaže njegova “Bogorodica sa narom”, koja je tek odskoro ušla u stalnu kolekciju. Ove slike deo su izbora od 82 dela (neka su ustupljena iz evropskih i američkih institucija), nastalih u periodu između 1420. i 1430. godine.

Druga izložba “Velaskez, Rembrant, Vermer – paralelno posmatranje” (26. jun – 20. septembar) bavi se sličnostima na slikama trojice velikih majstora, iz tri različite društvene i umetničke sredine. Odabrane su 72 slike iz Prada, ali i iz Rajksmuzeuma iz Amsterdama, njujorškog Metropolitena, londonske Nacionalne galerije. Deo slavljeničkih postavki je i izložba “Donacije Hansa Rudolfa Gernstermajera” (15. juna – 15. septembar), koju čini 11 slika uglavnom španskih slikara s kraja 19. i početka 20. veka.

Rembrant – “Judita”

Do kraja godine u planu je i izložba “Velaskez i zlatno doba”. Postavka posvećena umetnosti na dvoru Filipa Četvrtog, koja će biti otvorena 16. novembra, uz dela Velaskeza, predstavlja i slike italijanskih, flamanskih i francuskih umetnika koje su činile kraljevsku zbirku. Tako će biti izloženo više od 20 dela Ticijana, Rubensa, Brojgela, Luke Đordana i mnogih drugih. Među španskim umetnicima, između ostalih, biće zastupljeni Ribera, Zurbaran, Muriljo…

Goja – “3. maj”

Velaskez – “Las meninas”

El Greko – “Veo svete Veronike”

www.novosti.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *