Mata Hari – Priča o filmu

Mata Hari je američki crno-bijeli špijunski film snimljen 1931. u režiji Georgea Fitzmauricea. Naslovna protagonistica, koja tumači Greta Garbo je Mata Hari, lijepa nizozemska plesačica koja u Parizu za vrijeme prvog svjetskog rata zabavlja i zavodi pripadnike savezničke političke i obavještajne elite koji ne znaju da je ona, zapravo, njemačka špijunka. Radnja prikazuje kako će njenim aktivnostima doći kraj nakon što se iskreno zaljubi u jednu od svojih žrtava – mladog ruskog pilota koga glumi Ramon Novarro. Mata Hari je bio komercijalno najuspješniji film u karijeri Grete Garbo, kao i najuspješniji MGM-ov film godine, te jedan od prvih čiji je prihod izvan američkih granica bio blizak onim u samim SAD. Mata Hari se danas smatra jednim od najpoznatijih filmova u karijeri švedske glumice, ali i najvažnijih za stvaranje legende o liku špijunke koju je tumačila.

Ne znajući za ovaj film, hollywoodski studio Paramount Pictures je također započeo snimanje vlastitog filma o Mati Hari, u kome je naslovnu ulogu trebala tumačiti Marlene Dietrich. Kada je Paramount doznao za MGM-ov projekt, promijenio mu je scenario i imena likova i napravio pod imenom Dishonored.

Mata Hari danas ne postoji u svom originalnom obliku, jer je godine 1935. nakon stupanja na snagu Produkcijskog kodeksa izrezano i uništeno šest minuta sa “problematičnim” scenama implicitno seksualnog sadržaja koje nisu više bili u skladu sa strogim cenzorskim kriterijima.

Uloge

https://sh.wikipedia.org/wiki/Mata_Hari_(film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *