Slađana Belko – Ljubavni kintsugi

Ljubavni kintsugi

 

– On je baš razočarenje. Veliko. Zaboravi ga jednom. Nemoj više da misliš na njega.

Reče kuma prošle godine, za rođendan. Koji joj nije čestitao. Po prvi put posle 18 godina. Kad mu je javila da je umrla, on koji je kumu znao isto toliko dugo kao i nju, sa kojom se družio, pio kafe, jadikovao kad ga ona iznervira, delio sve o njoj i za nju, jedva izgovori samo jedno:
– Baš mi je žao.

I ona poče da piše. O svemu. O njemu ponajviše. Da istera suze. Što je više slanih kapi klizilo niz njeno lice, sve više su se slatke slike vraćale. Sećanja. Na sve one dane… bez jarana. Samo oni. Njih dvoje. Lepih, visokih, pametnih (hm, ne baš, kad su to mogli sebi da urade, kašalj, siromaštvo i… ne mogu se skriti).

I kao kad izgubite par rukavica, onda kupujete nove, razne, šarene, drugačije ne bi li iz glave izbacili onaj omiljeni par, onaj čiji dodir kože miluje, koje pasuju taman kao nečija ruka na bedru. Ali nije njegova. Koliko god se trudila da dvojnik bude odgovarajući, ne ide.
Samo njegov par smeđih očiju ispod naočara gledao je tako da joj nije trebala svetiljka u ponoć na livadi podno Kukavice, u noći bez mesečine.
Samo njegov dlan je mogao nežno da pridržava njenu podlakticu duž šljunkovite Gortanove uvale.
Samo njegovi mišji zubi mogli su da otvore rajsferšlus na njenoj maloj crnoj, beloj, roze haljini. Uvek isti model, isti zip i isti zubi. Danas se muči sve kriveći ruke iznad vrata ne bi li dohvatila taj početak zipa. Nema ko da pomogne. Da ostane svučena.

Taj drugi, dragi čovek je imitacija. Života, ljubavi, strasti. On je njen pokušaj da prevari sebe. Ali ne, nema zamene. Garantni rok ljubavi je istekao. Samo je Pepeljuga mogla da obuje staklenu cipelicu. Jednom kada se razbije tu ni kintsugi ne pomaže.

Zato je danas imitaciji nežno rekla da će rado s njim popiti kafu, negde u gradu, popričati o deci i unucima… a sve ostalo će ostati plod njene mašte i stihova.
Pozlata ljubavnih krhotina nije moguća.

 

15.9.2019.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *