Božiji grad/Cidade de deus/City of God – Priča o filmu

Epska priča Fernanda Meirelesa o trgovini drogom, ratu bandi, izgaranju u ambiciji i nasilnim odmazdama u najozloglašenijoj faveli Rio de Žaneira. Zasnovan na istinitim događajima, “Božji grad” otkriva mračnu stranu brazilskog uličnog života sa strasnom i eksplozivnom energijom.


1960.
Božji grad je dom osmogodišnjeg dečaka Buskapea, koji sanja da jednog dana postane fotograf, i Dadinja, takođe osmogodišnjaka. Dadinjo učestvuje u oružanim pljačkama za lokalnog gangstera Kabeleira. Sa Kabeleirinom dozvolom izvršava svoje prvo ubistvo.

1970.
Buskape se nalazi na tankoj liniji između sitnog kriminala i poštenog života. Dadinjo već ima nekoliko ubistava iza sebe i vodi bandu kojom vlada putem prevara i bespoštednih izdaja. Shvatajući da prava moć i veliki novac leže u trgovini drogom, on nemilosrdno sledi svoj cilj.

1980.
Buskape napokon ispunjava svoju dečački san – postaje fotograf. Dadinjo je takođe ispunio svoj san – sa 18 godina postao je najozloglašeniji diler droge u Riju. Sa svojom armijom mladih huligana Dadinjo neosporno vlada, sve dok se Mane Galina ne zakune na osvetu zbog silovanja svoje devojke i reši da ubije Dadinja po svaku cenu. Rat bukti u faveli.

Film ne govori samo o Buskapeu i Dadinju. Pravi protagonisti filma su samo mesto događanja, sa ljudima koji tamo žive, bore se, pobeđuju, gube i umiru.

Uloge: Alexandre Rodrigues, Matheus Nachtergaele, Leandro Firmino

Režija: Fernando Meirelles, Kátia Lund

 

https://www.tvprogram.rs › film › boziji-grad-city-of-go…

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *